فرآیند گالوانیزه کردن و آبکاری مفتول ها و سایر مقاطع فولادی برای حفظ و جلوگیری از اکسید شدن، زنگ زدن و حتی افزایش عمر و مقاومت آهن آلات در برابر شرایط متفاوت جوی می باشد، همچنین ایجاد ظاهری چشم نواز و بهبود خاصیت رسانایی الکتریکی و حرارتی مقاطع را نیز به همراه دارد. به طور کلی این فرآیند با اضافه شدن روکشی از جنس فلز (روی) انجام می پذیرد. گالوانیزه کردن مقاطع آهنی و فولادی به دو روش متداول گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم صورت می گیرد. در این مطلب بیشتر به این دو روش پرداخته شده است.
فهرست مطالب
Toggleانواع روش های گالوانیزه کردن
روش های مختلفی وجود دارد:
۱.گالوانیزه گرم
۲.گالوانیزه سرد ( الکترو گالوانیزه )
۳.پیش گالوانیزه
قصد داریم جداگانه هر روش را مورد بررسی قرار دهیم اما قبل از آن به اولین مرحله گالوانیزه کردن که بین تمام روش ها مشترک است را توضیح می دهیم:
پاکسازی سطوح مقاطع فلزی و نم دار کردن مقاطع
اولین مرحله که از اهمیت بسیار بالایی هم برخوردار است پاکسازی سطح روی فولاد یا آهن است. ابتدا به وسیله محلول های مختلف چربی گیری یا بخارشویی روغن ها، چربی ها و غیره را از روی سطوح فلزی پاک می کنند و سپس مرحله اسیدشویی را با استفاده از از محلول اسید سولفوریک یا اسید کلویدریک انجام می دهند و علت انجام کار از بین رفتن اکسید های موجود از قبل و رسوب زدایی می باشد. فرآیند های گفته شده امروز به روش های تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در کارخانه های صنعتی انجام میگیرد.
نم دار کردن یا همان خیس کردن که به اصلاح به آن ( شار ) می گویند بعد از این مرحله انجام می شود و جزئی از مراحل پاکسازی به حساب آورده می شود.
گالوانیزه گرم
در این روش مقاطع فولادی از جمله نبشی، لوله و مفتول ها به درون وانی مذاب از فلز روی که دمای آن بین ۴۴۰ تا ۴۶۰ درجه متغییر است غوطه ور می شوند و پوششی سرتاسری و نقره ای رنگ را به خود میگیرند. سپس مقاطع فلزی باید کاملا خشک شوند که به روش های مختلفی صورت می پذیرد.
گاوانیزه سرد ( الکترو گالوانیزه )
در این روش با استفاده از پیستوله، اسپری ها و قلم مو جهت ایجاد لایه ای نازک از فلز روی که از درصد غلیظت بسیار بالایی هم برخوردار است استفاده می شود. گالوانیزه سرد مقاومت پایین تری نسبت به گالوانیزه گرم دارد اما به لحاظ ظاهری براق تر از گالوانیزه گرم است.
پیش گالوانیزه:
فرآیند تولید در این روش مشابه به روش گالوانیزه گرم می باشد و تفاوت در نوع مقطع فولادی آن است. همواره برای گالوانیزه کردن ورق های فولادی از روش پیش گالوانیزه استفاده می کنند دلایل آن عبارت اند از:
1.انعطاف پذیری ورق های فولادی نسبت به سایر مقاطع فولادی، باید در نظر گرفت که هنگام انعطاف ورق روکش گالوانیزه از سطح اصلی فولاد کربن دار جدا نشود.
2.سطوح ورق ها ممکن از مقدار خیلی زیادی از فلز روی به خود جذب کند و این امر باید کنترل شده انجام گیرد.
در این روش هم مقاطع فولادی و آهنی با محوطه ای ساکن با گذر زمان خشک می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایا و معایب گالوانیزه کردن
نکته: تنها مشکل و عیب مقاطع فولادی و آهنی گالوانیزه این است که برای جوشکاری این مقاطع به یک دیگر و یا سایر مقاطع، گاز و بخارهای سمی تولید می شود که بسیار برای انسان آسیب زننده است و باید طی فرآیند های خاص و یا اتوماتیک در محیط های کارگاهی بسته این کار صورت بگیرد.
مزایا
۱.هزینه های گالوانیزه کردن نسبت به سایر روش ها مثل رنگ ضدزنگ کمتر است.
۲.با توجه به کارایی و طول عمر محصول هزینه های نگهداری و تعمیر کمتری دارد.
۳.دوام پوشش گالوانیزه نسبت به سایر روش های موجود در دنیا بیشتر است مخصوصا گالوانیزه گرم که با گارانتی ۳۰ ساله در مجموعه توران گستر عرضه میگردد.
۴.زمان فرآیند گالوانیزه کردن نسبت به سایر روش ها کمتر و مقرون به صرفه است.
۵.از گالوانیزه سرد (الکترو گالوانیزه) در نماها استفاده زیادی می شود و علت آن درخشندگی بالای سطح آن است.
۶.از گالوانیزه گرم نیز در پروژه های صنعتی و ساختمانی استفاده می شود.
قیمت مقاطع گالوانیزه شده و نکات مهم قبل از خرید
قیمت گذاری مقاطع گالوانیزه شده متناسب با ضخامت سطح گالوانیزه شده صورت می گیرد. یکی از معروف ترین، بهترین مقاطع گالوانیزه تولید شده در دنیا در ایران اتفاق می افتد.
صنایع مفتولی توران گستر هم محصولی در اختیار مشتریان خود قرار می دهد که تا ۵۰ سال گارانتی ضد زنگ دارند و جز محصولات صادراتی کشور به شمار می رود. ناگفته نماند که بیش از ۹۰ درصد محصولات صنایع مفتولی توران گستر با مفتول گالوانیزه تولید و به بازار های داخلی و خارجی عرضه می گردد.
مقاطع گالوانیزه محصولی پرکاربرد است. قبل از خرید حتما از کاربری محصول مورد انتخاب خود مطمئن شوید. از متریال استفاده شده در ساخت و تولید محصول اطمینان حاصل کنید و حتما میزان سختی و انعطاف پذیری، مقاطع گالوانیزه را برای کاربرد مورد نظرتان بررسی کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید از طریق چت آنلاین وب سایت، از طریق واتس اپ و یا تماس تلفنی با شماره ۰۲۱۵۵۴۴۶۰۵۰ با کارشناسان توران گستر ارتباط برقرار کنید.