در این مقاله قصد داریم به بررسی فرصتها و ریسکهای موجود در بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۲۴ بپردازیم. یکی از عمده ترین فرصتهای موجود در بازار فولاد کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو امریکا و کاهش صادرات محصولات فولادی چین در مقیاس جهانی است.
تداوم رکود در بخش مسکن چین، تحولات ژئوپلتیک و تاثیرات آن روی تجارت جهانی و احتمال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و شعله ور شدن مجدد جنگ تجاری بین چین و ایالات متحده از ریسکهای بازار به شمار می رود. به شکل کلی با بررسی شرایط حال حاضر بازار انتظار می رود در سال ۲۰۲۴ وضعیت بازار جهانی فولاد از سال ۲۰۲۳ کمی بهتر باشد.
طبق آخرین گزارش سازمان توسعه و همکاری اقتصادی ظرفیت تولید فولاد دنیا در سال ۲۰۲۳ در حدود ۵۶ میلیون تن افزایش یافت و به عددی در حدود ۲.۵ میلیارد تن رسید.
این میزان از ظرفیت تولید فولاد به مراتب بیشتر از میزان مصرف فولاد در کل دنیاست و مازاد ظرفیت تولید ریسکی بلندمدت در بازار به شمار می رود. این ریسک برای کشورهایی که هزینه تولید بالایی دارند و از رقابت پذیری کمتری برخوردار هستند مانند شرکتهای اروپایی و ترکی بیشتر است.
علی رغم مازاد ظرفیت تولید فولاد در دنیا انتظار می رود مصرف فولاد در سال ۲۰۲۴ بیشتر از سال گذشته باشد.
فهرست مطالب
Toggleکاهش تدریجی نرخ بهره
از ماه مارچ ۲۰۲۲ تاکنون افزایش نرخ بهره یکی از کابوسهای بازار فولاد بوده است. افزایش ادامه دار نرخ بهره توسط ایالات متحده و کشورهای توسعه یافته و سیاستهای انقباضی این کشورها منجر به کاهش مصرف کامودیتیها و تضعیف سرمایه گذاری در این حوزه شد.
با کاهش ریسکهای تورمی از سال جاری کاهش نرخ بهره به تدریج آغاز می شود و این روند تدریجی تا سال ۲۰۲۵ ادامه دار خواهد بود.
مولفه های کشور چین در بازار جهانی فولاد
صادرات محصولات فولادی چین در سال ۲۰۲۳ با رشد قابل توجه ۳۶.۲ درصدی در قیاس با سال ۲۰۲۲ میلادی به عدد ۹۰.۳ میلیون تن رسید که بالاترین میزان صادرات این کشور در ۷ سال اخیر است. در سال ۲۰۲۴ موضوع مورد انتظارات کاهش صادرات چین است که این مورد یک خبر خوب برای صادرکنندگان فولاد ایران است.
از سوی دیگر در حدود ۲۰ ماه است که صادرکنندگان چینی با حاشیه سودهای بسیار پایین کار می کنند و بخش قابل توجهی از آنها در زیان به سر می برند. این موضوع باعث کاهش تولید فولاد چین در سال جاری خواهد شد.
بسیاری از فعالان بازار جهانی فولاد به حمایت دولت چین از بازارها و تحریک قدرتمند تقاضا امیدوارند. با این حال انتظار می رود دولت چین نسبت به تداوم سیاستهای پولی انبساطی و افزایش سرمایه گذاری در زیرساختها اقدام نماید.
از سوی دیگر ضعف بخش مسکن چین در سال ۲۰۲۴ همچنان به عنوان یک ریسک بزرگ همراه بازار فولاد خواهد بود.
ریسکهای غیراقتصادی و تاثیرات آن بر بازار جهانی فولاد
ریسکهای ژئوپلتیکی کماکان بر بازار جهانی فولاد سایه افکنده است. هیچ دورنمایی برای پایان جنگ روسیه و اوکراین قابل مشاهده نیست و از سوی دیگر افزایش تنش ها در خاورمیانه تاثیرات مخرب خود بر تجارت جهانی را در سال ۲۰۲۴ خواهد گذاشت و بازار فولاد نیز از این تاثیرات بی نصیب نخواهد بود.
ریسک سیاسی دیگر بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در انتهای سال ۲۰۲۴ است. ترامپ با سیاستهای پیش بینی ناپذیر و علاقه به عنصر غافل گیری می تواند بر تلاطمات تجارت جهانی بیافزاید.
در صورت انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده احتمال بروز مجدد جنگ تجاری بین امریکا و چین بالا خواهد بود و این موضوع خود ریسکی بزرگ برای بازار فولاد است. در صورت بروز جنگ تجاری موضوع کاهش تولید خودرو در مقیاس جهانی قابل تصور است که روی بازار فولاد تاثیرگذار است.
جمع بندی
علی رغم تمامی ریسکهای پیش رو برای بازار جهانی فولاد کفه فرصتهای موجود در بازار در سال جاری سنگینی میکند و انتظار می رود سطح قیمتها نسبت به سال ۲۰۲۳ کمی بهتر باشد. هزینه بالای مواد اولیه تولید نظیر سنگ آهن و قراضه فضای قابل توجهی جهت کاهش قیمت محصولات باقی نمی گذارد و دور شدن کشورهای توسعه یافته از سیاستهای انقباضی بهبود تقاضا و سرمایه گذاری را در این بازار به دنبال خواهد داشت.