واقعیت مجازی Virtual Reality و هوش مصنوعی Artificial Intelligence در سالیان اخیر با رشدی تصاعدی همراه بوده است. امروزه اکثریت صنایع خواسته یا ناخواسته به سراغ واقعیت مجازی VR و هوش مصنوعی Al رفته اند. تلفیق واقعیت مجازی و هوش مصنوعی موجب پیشرفت و تحولات زیادی در تکنولوژی و دنیای دیجیتال شده است. اکثریت صنایع مختلف از جمله صنعت ساخت وساز با پیشرفت تکنولوژی و فضای دیجیتال تاثیرات زیادی میگیرند. هوش مصنوعی و واقعیت مجازی قابلیت های خاصی در پردازش ویدیو، پردازش تصویر، یادگیری ماشینی ( رباتیک ) و پردازش زبان ها و … که تمامی این داده ها کاملا واقع گرایانه است زیرا پاسخ های هوش مصنوعی بر اساس تجزیه تحلیل نسبتا درست از کاربر و خواسته اش اتفاق می افتد. با مراجعه فعالین حوزه های مختلف صنعتی به پلتفرم های دارای هوش مصنوعی و واقعیت مجازی و کار با آن ها به طرح هایی اولیه رسیدند و در نتیجه با استقبال زیادی روبرو شدند. در صنعت ساخت وساز برای طراحی مدرن با واقعیت مجازی میتوان درک مورد نیاز از طرح ها را بدست آورد و مورد بررسی قرار داد یا با پیاده سازی ماکت های دیجیتالی به واسطه ی پرینت سه بعدی می توان پیچیده ترین طراحی ها را با کمترین هزینه در کمترین زمان انجام داد.
فهرست مطالب
Toggleکاربردهای Al و VR در صنعت ساخت و ساز و انبوه سازی
قصد داریم در مورد مهم ترین چالش های صنعت ساخت و ساز و انبوه سازی صحبت کنیم، این چالش ها عبارت اند از:
۱.زمان و سرعت در پیشرفت کار مخصوصا در پروژه های انبوه ساختمانی و ساخت شهرک.
۲.برآورد هزینه های کل پروژه و بودجه بندی به شکل منسجم، دقیق و طبقه بندی شده.
۳.کاهش هزینه های کل پروژه .
۴.آنالیز مرحله های انجام شده در یک پروژه، پیدا کردن ایرادات فنی و رفع مشکل.
در ادامه مطلب قصد داریم راه و حل چالش ها را بررسی کنیم و به معرفی تکنولوژی های جدید بپردازیم:
اجرا و بررسی ماکت های یک پروژه
طراحی و معماری کلی یک پروژه جهت امکان سنجی اجرا و پیاده سازی، همچنین بررسی نکات اجرایی، امکانات مورد نیاز برای اجرا، مشکلات و ایرادات طرح عمرانی جز اولین مراحل یک پروژه به حساب می آید. این کار به روش سنتی انجام میگرفت و زمان زیادی صرف اجرای طرح به شکل ماکت ها میشد، همچنین هزینه های مالی قابل توجهی برای طراحان نیز داشت. تکنولوژی واقعیت مجازی با تجهیزات الکترونیکی مخصوص خود چارچوب دید ۳ بعدی را فراهم می کند. امروزه تکنولوژی فراتر رفته است و داده های هوش مصنوعی هم به تکنولوژی واقعیت مجازی و تجهیزات آن اضافه شده است. همین امر سبب شده که در ابتدای بررسی یک طرح، مجریان و کارشناسان دیدی کاملا واضح نسبت به طرح ارائه شده داشته باشند و نقشه طرح به سرعت اصلاح شود و در نتیجه طرح قابلیت اجرایی خود را بدست بیاورد.
هوشمندی سازی تجهیزات در یک پروژه
با هوشمندسازی تجهیزات یا خرید تجهیزات هوشمند جدید می توان بسیاری از فرآیند های غیر قابل کنترل انسان را بدون بروز هیچ خطایی کنترل کرد، خطاهایی مثل خطای دید انسان که جز رایج ترین آن هاست. انواع دستگاه ها یا حسگرهای تصویری و صوتی که با پلتفرم های هوشمند تلفیق و تولید شده اند و به سیستم های پیشرفته ی کامپیوتری هم متصل اند. از این دستگاه های هوشمند اندازه گیری دقیق، کیفیت سنجی و عیب یابی صورت می گیرد و راه حل هم توسط سیستم های هوشمند معرفی میگردد. امروزه هوشمندسازی تجهیزات در سیستم امنیتی، سیستم تهویه، سیستم های روشنایی، برق رسانی و حتی اینترنت محیط کار اجرا شده است و دسترسی ها را در محیط کاملا کنترل و رصد می کنند.
قطعات پیش ساخته
قطعات پیش ساخته از جمله محصولاتی به شمار می روند که می شود به شکل انبوه در کارگاه های ساختمانی و در تیراژ های بالا طراحی و تولید شوند و سپس با انتقال به محل اجرای پروژه نصب انجام گیرد. این قطعات شامل قطعه های بتنی، گچی و فلزی هم باشد، حتی در کشورهای پیشرفته طبقات یا قسمتی از طبقات یک ساختمان به شکل پیش ساخته تولید می شود. الزام قطعات پیش ساخته محاسبات دقیق روی الگوهای اولیه می باشد و اجرای دقیق آن توسط دستگاه های اتوماسیون که تماما اتوماتیک بدون نیاز به حضور نیروی انسانی کارهای لازم را انجام می دهد و ضریب خطا صفر درصد را دارند.
تبادل اطلاعات در ابعاد بزرگ
با پیشرفت پردازنده ها و ارتقای قطعات الکترونیکی، در سخت افزارها و نرم افزارها جهش بزرگی را شاهد بودیم و فناوری فضای ابری ( Cloud ) یکی از آن هاست.
مهندسین و کارشناسان می توانند اطلاعات محرمانه پروژه را به صورت رمزنگاری شده و در حجم های بالای مجازی، در فضاهای ابری بارگذاری کنند و در سرتاسر دنیا دسترسی و مشاهده ی اطلاعات را در اختیار داشته باشند.
ربات ها و لباس های پیشرفته برای کارکنان
امروزه با پیشرفت صنعت روباتیک در جهان برای نمونه برداری و بررسی وضعیت خاک و فونداسیون پروژه های بزرگ که توسط شرکت های بزرگ ساخت وساز صورت می گیرد از ربات ها استفاده می شود. در نمونه های پیشرفته تر از این ربات ها قادر به بررسی وضعیت بتن، کیفیت بتن،اسلامپ بتن و ترکیب سازنده آن ها نیز هستند و عملا مرحله ی بررسی در آزمایشگاه ها حذف می گردد. برخی از این ربات ها قادر به انجام کارهایی ابتدایی در پروژه های خطرناک هم هستند مثل نصب دیوار حائل در عمق های خیلی زیاد یا ساخت عرشه پل ها بجای انسان کار را انجام می دهند. این ربات ها مجهز به سیستم های GPS، دوربین های قوی و فناوری های مختلف هستند.
لباس های پیشرفته نظیر کفش های هوشمندی که در شرایط خطرناک و آسیب زننده صدای هشدار می دهند یا کلاه های ایمنی هوشمندی که سنسورهای تشخیص چهره را داراست و در صورت خواب آلودگی هشدار می دهد. دستکش ها و یا لباس های خاص که از فشار به روی عضلات جلوگیری می کنند و دارای ساختار محکمی هم هستند.
نتیجه گیری:
تمام موارد عنوان شده تازه بخشی از پیشرفت صنعت ساخت و ساز حاصل از تکنولوژی مجازی و دیجیتال می باشد. صنعت ساخت و ساز دچار تحولی عظیم در مصالح جدید هم شده است. به طور کلی می توان عنوان کرد که هوش مصنوعی و واقعیت مجازی، به تمام داده هایی که بشر تا امروز در فضای مجازی انتشار داده یا بارگذاری کرده می تواند دسترسی داشته باشد. همین موضوع بحث های زیادی را به وجود آورده که سالانه در جوامع مختلف مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.